
Czwarty wyrzut sumienia - bioodpady
Bioodpady? A cóż to w ogóle takiego? Przecież to się rozłoży, po co to segregować? Wraz z Wydziałem Gospodarki Odpadami odpowiadamy po co. I warto zapamiętać.
Do bioodpadów zaliczamy śmieci pochodzenia organicznego i w większości wykazujące zdolność do szybkiej biodegradacji. Nie oznacza to jednak, że wszystko można wrzucać do tego samego pojemnika. Na przykład bioodpady impregnowane chemią lub zwierzęce szczątki nie nadają się do przetwarzania.
Wyliczono, że jeden Europejczyk produkuje rocznie 173 kilogramy bioodpadów, w ogromnej większości z resztek jedzenia. Oznacza to, że wyrzucamy jedną czwartą tego, co kupiliśmy, by zjeść. W przestrzeni publicznej coraz częściej pojawia się debata na temat zmniejszania wymiaru konsumpcji, tak by marnować mniej jedzenia. Z pewnością jest to możliwe i może nawet kiedyś do tego dojdzie. Póki co jednak mamy inną dobrą wiadomość: odpowiednio posegregowane bioodpady mogą być bardzo cenne!
Przede wszystkim można z nich robić kompost czyli najlepszy, najnaturalniejszy i najskuteczniejszy nawóz wzbogacający glebę w materię organiczną, użyźniający i spulchniający glebę. O skuteczności kompostu zaświadczy każdy, kto uprawia najmniejszy choćby ogródek. Prócz tego z bioodpadów można produkować ekologiczne źródła energii, jak choćby bioolej, biowęgiel czy gaz syntezowy. A wszystko dzięki Tobie. Wystarczy, że bioodpady wrzucisz do brązowego pojemnika.
Na grafice Wydziału Gospodarki Odpadami sprawdzisz, co można wyrzucać do brązowego pojemnika, a czego nie wolno. Zapoznaj się z tym i zachęć innych, by się zapoznali. #WDRODZENASZCZYT musimy myśleć o tych, którzy podążają za nami!
Następny mecz
Następny mecz
Sparingi 2025/2026 -


VS

